Abena Nova wint Brainport Voorronde Nationale Zorginnovatieprijs

Geschreven door: Charel Klerkx - Slimmer Leven2020

Op 23 januari vond de Brainport Voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs plaats in de MMC Incubator, waar start ups in de zorg samen met het MMC en kennisinstellingen in een open verbinding werken aan slimme oplossingen in de zorg.

De Brainport Voorrronde werd georganiseerd door Coöperatie Slimmer Leven, in samenwerking met Máxima MC en Rabobank Eindhoven - Veldhoven. Na een spannende pitch-wedstrijd, wees de vakkundige jury Abena Nova als winnaar aan. Abena Nova maakt continentiezorg met innovatieve sensorentechnologie waardoor de vochtinhoud in het incontinentiemateriaal tot op de milliliter nauwkeurig worden gemeten en onnodige (nacht)verschoningen en lekkages kunnen worden voorkomen. De jury, bestaande uit Tjeerd de Jong (Fontys), William van Dijk (MMC) en John-Paul van Heel (Rabobank), roemde de zorginnovatie onder andere om zijn absolute meerwaarde voor de patiënt. Abena Nova wordt als winnaar van regio Oost-Brabant afgevaardigd voor de finale van Nationale Zorginnovatieprijs die op 15 maart voor de derde keer wordt uitgereikt tijdens het Healht Valley Event.

Floow2healthcare werd door dezelfde jury naar voren geschoven als nominatie voor de wildcard. Nadat de negen zorginnovatieregio's in Nederland allemaal één zorginnovatie hebben aangewezen die deel mag nemen aan de finale, zal er door VitaValley een tiende zorginnovatie worden gekozen middels deze wildcard. Zij maken dus nog steeds kans om aan de finale deel te nemen. Floow2Healthcare is een deelmarktplaats waarop zorgorganisaties producten, diensten en de kennis en kunde van personeel kunnen delen. Naast deze twee zorginnovaties, is er ook gepitcht door Carezzo, PJA Personal en MedApp.

Na de vijf pitches was het woord aan Jan-René Kleijne, sectorspecialist Gezondheidszorg & Innovatie bij Rabobank Nederland. Jan-René Kleijne houdt zich bezig met de landelijke ontwikkelingen en trends binnen de gezondheidszorg en de rol van innovatie. Hij studeerde bedrijfskunde en is werkzaam geweest in verschillende functies bij Rabobank vanaf 2009. De aanwezigen kregen van Jan-René een presentatie over de financiering van zorginnovaties. Hierna vond de bekendmaking van de finalist plaats.

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs speciaal voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. Ondernemingen die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben, kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken om hun bedrijf echt tot een succes te maken. Dit jaar wordt er zowel een vakjuryprijs als een publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de vakjuryprijs ontvang een geldprijs van 10.000. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldprijs van € 5.000. Met de geldprijs kunnen de winnende innovaties een volgende stap zetten in de ontwikkeling van het bedrijf. Ook krijgen de winnaars toegang tot het netwerk van zorginnovatie.nl en de betrokken regiopartners. Zo kunnen we het succes van innovaties samen versnellen.

Meer informatie over de Nationale Zorginnovatieprijs en Zorginnovatieprijs is hier te vinden